Efter påminnelser kommer inkasso

De flesta är medvetna om att ett inkassokrav knappast är en god nyhet men vad många har missat är att detta inte är samma sak som Kronofogden. För företag så är inkassoåtgärder nog så påfrestande men när man inte får svar på sina påminnelser om uteblivna betalningar så har man ju inget annat val än just inkasso som är en handling som innebär att man får en sista chans att betala den uteblivna räkningen. Idag så finns det professionella inkassobolag som tar hand om indrivning av räkningar och man kan också få hjälp av factoringbolag som ger inkassoåtgärder som en del av sina tjänster med att köpa fakturor och administrera dessa.

Vad händer om man inte betalar?

På en faktura så står det hur lång tid man har på sig att betala men trots detta så är det många som struntar i att lägga märke till detta. Man kanske antar att man har en månad på sig eller så tänker man att man kommer att betala räkningen när man loggar in till sin internetbank. Då det handlar om företagskunder så kan det vara mycket som leder till att betalningar blir försenade och det här behöver alls inte ha något med slarv att göra. Betalar man försent så kan man bli skyldig ränta samt påminnelseavgift. När den som har sålt varan eller tjänsten tröttnar på att skicka ut påminnelser så kommer fakturan att gå vidare till inkasso som då kommer att skicka ett kravbrev där det tillkommer ytterligare en avgift.

Betalningsanmärkningar

Om man inte betalar ett inkassokrav inom 8 dagar så kan detta leda till problem med betalningsanmärkning. Inkassobolaget kommer nämligen att lämna skulden vidare till Kronofogden om den inte betalas och då sker automatiskt en anmärkning som man inte kommer att bli av med bara för att man betalar sin skuld.

Hjälp med inkassoåtgärder

För företag som måste hantera ständiga påminnelser och försenade betalningar så kan det vara smart att investera i hjälp med inkassoåtgärder. För mindre företag så kan det rentav vara en bra idé att sälja fakturor till ett factoringbolag som kommer att ta hand om hela indrivningsprocessen mot en mindre avgift.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.