Ett bättre kassaflöde med fakturaköp

Trots att man driver ett företag som det går bra för så kan ett långsamt kassaflöde vara tillräckligt för att man inte ska kunna njuta fullt ut av detta. Då det blir så att uppdrag till och med kräver lån för att man ska kunna köpa in material och tjänster så behöver man finna en lösning för att driva företaget vidare till nästa nivå. I det här läget så kan fakturaköp vara ett riktigt bra alternativ. Detta särskilt när man jobbar med kunder som anses som säkra och stabila. Det är factoringbolag som kan köpa fakturor och de kan ge nära 100% av beloppet inom ett dygn. Det här är onekligen en stor hjälp när man snabbt behöver likvida medel för att ta hand om driften av nya projekt.

Sälja fakturor

Det är enkelt att sälja fakturor men man måste vara noggrann med att välja rätt factoringbolag. Det bästa är att vända sig till ett bolag som erbjuder fakturaköp för den svenska marknaden hellre än att blicka utomlands. Har man internationella uppdragsgivare så kan man ju välja ett factoringbolag i Sverige som även erbjuder tjänsten exportfactoring. Man kan avtala om att factoringbolaget kommer att köpa samtliga fakturor eller enbart vissa utvalda.

Factoring är ett bra val när:

  • Man ligger i en tillväxtperiod och ett bra kassaflöde är ett måste
  • När man precis har dragit igång sin verksamhet
  • När man vet att man har en bra produkt eller tjänst att erbjuda och därmed inte får många reklamationer eller returer
  • När man jobbar med företag som kräver långa kredittider och med företag som är notoriska med att betala sent
  • När man har kunder som tillhör kategorier som börsföretag, statliga verksamheter och väl kända företag vars betalningsförmåga anses stabil och pålitlig

Risker och kostnader

Det kommer alltid att finnas vissa risker med fakturaköp och dessa ska man vara medveten om. För att inte bli lurad att betala alltför mycket för tjänsten så ska man vända sig till ett factoringbolag som kör med öppna kort och som inte döljer några kostnader i sin presentation av fakturaköp och andra factoringtjänster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.