FAQ Fakturabelåning

Man kan välja fakturabelåning som ett sätt att få in kontanter snabbare och även för att få hjälp med administrativa uppgifter. Här är vanliga frågor omkring factoring och fakturabelåning:

Vad innebär det att belåna en faktura?

När man belånar en faktura så låter man ett factoringbolag ta över den. Man får en viss procent redan vid överlåtelsen och när kunden sedan har betalat fakturan till factoringbolaget så får man det som återstår minus en serviceavgift för tjänsten.

Vilka fakturor kan man belåna?

Man kan belåna fakturor som factoringbolaget godtar så detta måste man diskutera med det bolag som man vänder sig till för fakturabelåning.

Vad kostar det att belåna eller sälja fakturor?

Kostnaden för belåning eller sälj av fakturor beror på den serviceavgift som factoringbolaget tar ut och om det eventuellt finns räntor som läggs till kostnaden. Om man säljer samtliga fakturor så kan man ofta få ett bättre pris än då man kanske väljer ut enstaka fakturor som man belånar eller säljer.

Kan factoringbolag ta hand om inkassoåtgärder?

Ja, vissa factoringbolag kan även ta hand om inkassoåtgärder när detta blir nödvändigt. Det här kan vara en del av den service som man får för den serviceavgift som man betalar för hanteringen av fakturan.

Kan man belåna fakturor med betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar kan ha en viss påverkan på ens chanser att kunna sälja och belåna fakturor men det är inte något som nödvändigtvis måste leda till ett nej från factoringbolagets sida då de är mer intresserade av att se på hur troligt det är att kunden faktiskt kommer att betala sin faktura.

Hur ser låneflexibiliteten ut med factoring?

Man ska kunna få stor låneflexibilitet med factoring och det särskilt i jämförelse med vad man får från traditionella banker.

Vilka företag kan tjäna på factoringtjänster?

Det är särskilt mindre företag med stort behov av ett konstant kassaflöde som kan dra stor nytta av hjälp med fakturabelåning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.